A A A
Festiwal Smaku

Małopolski Festiwal Smaku, który zawitał 1 września do Słomnik, to impreza promująca kuchnię naszego regionu, tegoroczna edycja organizowana jest pod hasłem „Na polu smakuje lepiej”.

Wśród atrakcji były m.in.: regionalne przysmaki, pokazy gotowania na żywo, wyroby kół gospodyń wiejskich, degustacja tradycyjnych potraw, warsztaty kulinarne, konkursy z nagrodami, strefy zabaw dla dzieci. Ogromnym powodzeniem cieszyły się stoiska naszych kół gospodyń wiejskich: z Prandocina, Muniakowic, Janikowic, Waganowic, Zaborza i Prandocina Wysiołka. Krem dyniowy z grzanką i nutką imbiru wykonany przez KGW Janikowice to danie docenione również przez jury konkursu na najsmaczniejszy produkt. W konkursie wyróżniono także golonkę na kapuście przygotowaną przez KGW w Zaborzu, tort makowo-orzechowy pań ze Stowarzyszenia Aktywna Wieś w Goszczy i Sadowiu oraz kociołek dojazdowski z ogniska przygotowany przez KGW w Dojazdowie. Swoje produkty prezentowali także małopolscy producenci żywności, m.in. miody Koła Pszczelarzy ze Słomnik, produkty Firmy Amplus, InVitro T. Kusibab, którego sok z jagody kamczackiej zdobył wyróżnienie w konkursie o tytuł najsmaczniejszego produktu.

Oprócz uczty dla podniebienia, na festiwalu czekały także dodatkowe atrakcje, wśród których znalazły się występy lokalnych artystów. Na ludową nutę przygrywali dla gości Kaciachy, Zespół Ludowy Pawie Oczko ze Szczepanowic oraz „Kapela Ciupaga”. Tradycyjne rytmy flamenko oraz rockowe ballady można było posłuchać w wykonaniu zespołu Witek  Łukaszewski&Grand Piano w koncercie "Flamenco & Rock". Pokazy tańców zaprezentowali uczniowie Zespołu Art. Dance.

Galeria zdjęćZgromadzonych w Parku przy Centrum Kultury gości przywitał wicemarszałek województwa Łukasz Smółka oraz burmistrz Gminy Słomniki Paweł Knafel. Gośćmi festiwalu byli m.in.: minister infrastruktury Andrzej Adamczyk i Starosta Krakowski Wojciech Pałka.

Więcej o tym wydarzeniu można przeczytać tutaj.

Foto UM Słomniki oraz UMWM